Wat was het allereerste begin van ErgoXS?

“Daar is wat onduidelijkheid over, maar het lijkt erop dat het overkoepelende bedrijf al in de jaren ’50 is opgericht toen het nog speeltoestellen fabriceerde zoals skelters. Smit Stalen Meubels, heette het toen nog. De familie Oei nam dit bedrijf in 1977 over en veranderde de naam in Score. Vanaf dit moment is het zich gaan specialiseren in voornamelijk werkstoelen. De heer Oei was technisch aangelegd. Echt een slimme productontwikkelaar met blijkbaar een vooruitziende blik, want Score is nog steeds op deze tak van sport gericht.”

Wanneer werd het van de familie Nauta?

“In de jaren negentig groeide de aandacht voor betere werkomstandigheden en werden productielijnen zo ingericht dat werknemers konden zitten tijdens het werk. De familie Nauta nam het bedrijf over. De heer Nauta – opgeleid tot scheepsbouwkundig ingenieur – wist echter niets van stoelen en de heer Oei stond erop dat het bedrijf in goede handen kwam. Nauta heeft daarom eerst een half jaar in het bedrijf gewerkt voordat hij het overnam.”

Zijn er sindsdien ook dingen veranderd?

“Door de focus te verleggen van product naar marketing, groeide Score vanaf dat moment snel. De prijzen en dealermarges werden verhoogd waardoor dealers projectkortingen konden geven aan grote aannemers en dit zie je nog steeds in onze afzetmarkt terug: we leveren vooral aan bedrijven en projectontwikkelaars en veel minder aan particulieren. We hebben het merk sterker gepositioneerd, de verpakkingen van een logo voorzien, de documentatie gemoderniseerd en we hebben arbodiensten bezocht om onze producten onder de aandacht te brengen.”

Maar wanneer gaan we het nu over ErgoXS hebben?

“Nu! De geschiedenis van ErgoXS is echter niet compleet zonder die van Score. In 1999 zijn we verhuisd van de Feithsweg 8 naar Feithspark 5, waar we nu nog steeds zitten. Deze locatie is groter en biedt meer efficiëntie. In 1999 kregen we onze grootste order voor voetenbanken ooit: 13.000 stuks voor Aldi Duitsland. Dat gaf ons als bedrijf veel lucht, zeker toen in 2007 de landelijke crisis om zich heen greep. In 2006 is ErgoXS afgesplitst. Dit begon met een verstelbare standaard voor platte computermonitoren, maar het echte succes kwam pas toen we maatwerk gingen leveren.

Productontwikkeling staat al vanaf het begin hoog in ons vaandel, onder het motto: ‘Score heeft een stoel voor u. En hebben we hem niet, dan maken we hem voor u.’ Met ErgoXS hebben we in 2007 vanuit deze gedachte voor het eerst een handbediend digibordframe ontwikkeld voor een klant. Hiermee kon hij zijn digitale schoolborden beweegbaar maken. En daarmee begon het succes van ErgoXS. We hebben dit digibordframe doorontwikkeld naar een elektrische versie en om dit product hebben we een dealernetwerk gebouwd.”

Pand van ErgoXS

En toen?

“In 2012 verlegden we onze focus op beugeltjes voor kleine schermen naar ophangsystemen voor grote beeldschermen en digiborden, meestal met een elektrische lift. In 2015 introduceerde ErgoXS als eerste een Kapp-trolley, een digitale flipover. Daarmee trokken we internationaal de aandacht. In 2015 gingen de bedrijven over naar de tweede generatie van de familie Nauta.”

Wat is de positie in de markt?

“In de ogen van onze dealers zijn we betrouwbaar, hebben we een groot assortiment en leveren we kwaliteit. De Noordelijke nuchterheid stroom ons door het bloed. Dit maakt ons eerlijk en rechtdoorzee. We houden van korte lijnen en persoonlijk contact en zorgen er zo voor dat onze opdrachtgevers altijd weten waar ze aan toe zijn. Dat dit werkt, is voor ons als familiebedrijf een vanzelfsprekendheid. We zien het terug in de onderlinge band tussen collega’s, maar ook in de relaties tussen ons en onze opdrachtgevers.”